Blomstermonster i Gellerupparken

En meteor drøner igennem universet. Den nærmer sig jorden, bryder igennem atmosfæren over Danmark og pløjer sig ned lige midt i Naturlegepladsen i Gellerupparken i det vestlige Århus.
Meteoren begynder at revne, noget derinde er levende og vil ud. Stenen fra universet knækker og klækker og ud træder et venligt blomstermonster, der langsomt begynder at bevæge sig rundt på plænen og trækker et spor af farvestrålende planter og blomster efter sig. Et spor der peger fremad, ud i fremtiden, imod en ny begyndelse for børn og voksne i Gellerup/Toveshøj.

Sådan er forhistorien for projektet Land Art, der blev afviklet i Gellerup i juli måned 2008. (evt. nøjagtige datoer). Projektet blev ledet af arkitekt og filmdokumentarist Peter Skjalm og blev gennemført som en del af Naboskabernes sommerferieaktiviteter for piger over otte år.

Råmaterialet til projektet bestod af et vognlæs paller fra Århus havn, der skulle brækkes i stykker og derefter genopstå som blomsterkasser. I alt 60 blomsterkasser skulle skrues og bankes sammen og derefter sættes ud i landskabet som et mønster af de spor blomstermonsteret trak efter sig, da det bevægede sig rundt på Naturlegepladsen og samtidig blev det til en opførelse af den længste blomsterkasse, der er set i Århus.

Pigerne gik grundigt til værks med de lange skruer og elektriske skruemaskiner, men der blev dog også plads til at lakere hinandens negle i pauserne, hvilket man kan se på den dvd, som Peter Skjalm har lavet i forbindelse med projektet. Filmen har kørt som en del af en udstilling om projektet, der har været vist på Gellerup Bibliotek imellem d. 30. juli og den 16. august.  Her kunne man også se fotos fra projektet og en enkelt af de 60 blomsterkasser var sat til skue.
I filmen bliver pigerne også spurgt om deres ønsker for fremtiden i Gellerup og som en af pigerne svarer: ”Jeg ville ønske, at der altid var nogen aktiviteter og at ingen lavede brande og sådan noget. Jeg ville ønske, at alle i Gellerup har det godt”

Projektet er blevet afviklet som en del af modelkommuneforsøget ”Søge spor-sætte spor” med økonomisk støtte fra Børnekulturhuset, Lokalbibliotekerne i Århus samt Brabrand Boligforenings afdeling 4 og 5 Gellerupparken og Toveshøj.

Udgivet
Kategoriseret som Land art