I arkitektens fodspor

På vandring mellem Hack Kampmanns bygninger i Århus C.

Arkitekten Hack Kampmann (1856 – 1920) står bag en række bygninger i Århus, som tilsammen har sat et markant præg på byen.

Blandt Hack Kampmanns arbejder i Århus kan bl.a. nævnes Marselisborg Slot, Århus Teater og Toldkammerbygningen. De to sidstnævnte har ligeledes et fantastisk interiør, og Toldkammerbygningen fra 1898 er for nylig blevet nænsomt renoveret af Tækker Rådgivende Ingeniører A/S efter anvisninger fra Kulturarvsstyrelsen. I forlængelse af projektet håber vi at kunne åbne for en diskussion af, hvordan gamle bygninger får nyt liv, når de anvendes til nye formål.

Hack Kampmann 

I foråret har 2.g fra Handelsgymnasiet, Århus Købmandsskole været på byvandring med fokus på Kampmanns bygninger. Her har de fået indblik i hans arkitektur, arkitektoniske strømninger og byens udvikling omkring år 1900. Ud over at lytte til fortællinger og gå på opdagelse i facader og interiører har deltagerne registreret bygningerne med digitale kameraer. Den to-timers vandring blev forestået ved kulturformidler Pernille Helberg Stentoft. I løbet af vandringen har det vist sig, hvor vigtigt det er også at komme indenfor i bygningerne for rigtigt at kunne indtage dem. Efterfølgende har eleverne arbejdet videre med registreringerne på deres eget gymnasium, hvor indtrykkene fra Kampmanns arkitektur er blevet transformeret til nye kreative udtryk.

I efteråret udbydes ”I arkitektens fodspor” bredt til folkeskolens ældste klasser samt gymnasier og HF i Århus Kommune. Her består forløbet både af en vandring, hvor deltagerne registrerer med digitale kameraer som nævnt ovenfor og af en workshop hvor der arbejdes videre med de digitale registreringer. 

Download pdf omkring tilbuddet ’I arkitektens fodspor’.

Århus blev sidste år udvalgt som modelkommune med børn og arkitektur som omdrejningspunkt på baggrund af ansøgningen ”Søge spor – Sætte spor”. ”I arkitektens fodspor” er en del af modelkommuneforsøget. Projektet er støttet af Børnekulturens Netværk.