Byfornyelse med sugerør og foliebakker

Gamle æble- og banankasser, farvestrålende sugerør, foliebakker og lim og malertape til at holde sammen på det hele. Det var udgangspunktet, da anden del af projektet ”Bydetektiverne” løb af stablen på Elise Smiths Skole en formiddag i november.
I projektets første del, byvandringen, blev der registreret rum og arkitektur på turen rundt i Øgadekvarteret. Nu skulle eleverne vælge et bestemt sted fra vandringen. Et sted, der havde gjort enten positivt eller negativt indtryk på dem, hvorefter de med en skitse skulle redegøre for følgende:

Beskriv det sted, du har valgt at bygge på.
Hvorfor har du valgt det?
Hvad er det særlige ved stedet?
Hvad vil du bygge?
Hvorfor?
Andre tanker om at bygge.

Derudover var det vigtigt, at deres konstruktioner tilføjede noget nyt til byggestedet.


Byfornyelse kræver dyb koncentration.


En kedelig passage imellem to huse bliver til en hyggekrog med græs og havestole.

Snart summede lokalet af aktivitet. På grund af det begrænsede og utraditionelle udvalg af byggematerialer, blev der skruet helt op for kreativiteten, og ideerne fløj igennem hovederne og videre ud i fingrene, der begyndte at arbejde med saks, lim og tape.
Kanten af en foliebakke blev til taget på et stadion, og grønne sugerør blev limet sammen til græstæppet. Tilskuerpladserne blev bygget op af indlægget fra en gammel æblekasse.


Et nyt fodboldstadion, bygget af æblekasser, sugerør og foliebakker.


Betonblok frisket op med glade farver.

Ideerne gik i alle mulige retninger, og konstruktionerne tog form derefter. Grønne sugerør blev klippet til små stumper græs. De grå højhuse blev forskønnet med glade farver, der blev lavet et graffitimuseum med græske søjler, et nyt kirketårn til metodistkirken, en legeplads, en oase med sø og nye altaner til et hus i Norsgade.


Et hus i Norsgade bliver forsynet med altan.

Der blev lagt både begejstring og stor entusiasme i byggeriet. Næsten halvdelen af eleverne sprang den halve times pause over og ”arbejdede igennem”, som de selv udtrykte det.
Det her er sjovt”, sagde en af drengene, der var i færd med at lime gavlen på sin model af et Grønnegade højhus. ”Meget sjovere end dansk”, fik han tilføjet, inden han forklarede om sit byggeprojekt: ”Mit højhus skal være et anderledes højhus. Det skal være orange og grønt, så det ligesom siger noget”.


Meget sjovere end dansk!